Náměty a inspirace (nejen) pro paní učitelky a pány učitele

Celožitný kváskový chléb (podle Adélky)

Pomůcky

- chlebová žitná mouka
- žitný kvásek
- 2 lžičky soli
- kmín a semínka dle chuti (slunečnicová, chia, lněná, ...)
- voda
- bochníková forma
- olivový olej na vymazání

Pracovní postup

1. Vymažeme si formu olivovým olejem.
2. Do mísy vložíme kvásek, přisypeme mouku, sůl, kmín a semínka. Postupně přiléváme vodu a rukou hněteme těsto - mělo by mít takovou konzistenci, aby šlo dobře promísit a zároveň drželo pohromadě a dalo se zvednout. Těsto je hodně lepivé.
3. Těsto přendáme do bochníkové formy a namočenou rukou pěkně uhladíme.
4. Necháme kynout až 12 hodin (dle okolností) - těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Na povrchu se objeví praskliny.
5. Pečeme na 200 stupňů horkovzduch přibližně 15 minut, pak chleba potřeme vodou, snížíme teplotu na 180 stupňů a dopékáme dalších 40 - 45 minut, po vyklopení z formy by měl mít tmavě hnědou barvu.
6. Po vychladnutí na mřížce skladujeme zabalený v utěrce.

Nelekejte se, chléb je oproti kupovaným kyselejší a méně sladší :-) Dobrou chuť :-)

Fotogalerie

Vložil: Administrator

Datum vložení: 21. 6. 2017

Poslední úprava: 21. 6. 2017 21:40:59


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace